palavre
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
» PSORIAZIS
Vin Oct 30, 2015 9:20 pm Scris de Admin

» Cele 7 rugi din „Tatal Nostru”
Mar Aug 27, 2013 7:35 pm Scris de Admin

» Chakrele si activarea lor Purificarea si Echilibrarea CHAKRELOR
Mar Aug 27, 2013 7:28 pm Scris de Admin

» VINDECATORI DIN MANASTIRI
Mar Aug 27, 2013 7:24 pm Scris de Admin

» Zece secrete ale longevitatii despre care nu va vorbeste medicul
Mar Aug 27, 2013 7:17 pm Scris de Admin

» METODE DE PURIFICARE A ORGANISMULUI si cateva leacuri de sezon
Mar Aug 27, 2013 7:15 pm Scris de Admin

» Cel mai ieftin remediu natural pentru cancer şi bolile infecţioase
Vin Noi 16, 2012 8:49 pm Scris de Admin

» Obezitate
Vin Oct 26, 2012 3:49 am Scris de Admin

» Orzul - o planta miraculoasa
Joi Sept 27, 2012 9:00 pm Scris de Admin

Forum
Join turbo's empire
STIRI, VEDETE, SANATATE, Top66 Statistici Intercer 2.0 - Mai aproape de cer
Conectare

Mi-am uitat parola

TRAFIC

Codex Alimentarius, aditivi si ingredienti alimentari

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Codex Alimentarius, aditivi si ingredienti alimentari

Mesaj Scris de Admin la data de Dum Iul 11, 2010 6:09 pm

[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]Codex
Alimentarius
,
codul alimentar sau carta alimentului este o
colectie de standarde internationale, practice, ghiduri si alte
recomandari, in legatura cu alimentele, productia alimentara si
siguranta alimentara sub egida protectiei consumatorului.

Aceste texte sunt dezvoltate si
mentinute de catre Comisia Codex Alimentarius, un organism care a fost
stabilit in 1963 de catre Organizatia ONU pentru Alimentatie si
Agricultura si
de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Scopul Comisiei este de protectie a
sanatatii consumatorului si asigurarea practicilor corespunzatoare pe
piata internationala alimentara. Codex Alimentarius este recunoscut de
catre Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) precum si ca un punct de
referinta pentru solutionarea disputelor privind siguranta alimentara si
protectia consumatorului.

In teoriile conspirationiste,
Codex Alimentarius nu este nici pe departe ceea ce pare. Este o carta
care doreste sa schimbe (fara constientizarea publicului) substantele si
dozele considerate necesare pentru o alimentatie sanatoasa cu substante
si doze nocive.

Obiectivul Codex Alimentarius,
practicabil in mai multe state, este acela de a face pasi marunti,
astfel incat sa nu putem sa constientizam la timp ca am dori sa evitam
Codex-ul. Odata ce am “armonizat” Codex-ul Alimentarius, si atat timp
cat ne aflam in Organizatia Mondiala a Comertului, nu mai putem schimba
lucrurile la care ne-am aliniat.

Codex Alimentarius se va implementa la
nivel global pana in 31 decembrie 2009, daca noi,
oamenii, nu-l vom preveni. In ultimul an compania Big Pharma a cheltuit
doar pe activitati de lobby in Congresul american suma de 758 de
milioane de dolari, astfel incat exista congresmani care vor sa schimbe
Legea Sanatatii in Alimentatie si sa-i ofere mana libera companiei Big
Pharma pentru implementarea Codex-ului.

Daca legi protectioniste ca Legea
Sanatatii in Alimentatie sunt distruse, atunci putem sa ne protejam
accesul la alimente sanatose si sa impiedicam suplimentele nutritive
contrafacute doar facand presiune asupra Congresului.

Pentru a legifera aditivii
si pentru a informa consumatorii, fiecare aditiv este codificat cu un
numar. In Europa, acest cod este sub forma: E numar. Aceasta numerotare a
fost adoptata si extinsa de catre Codex Alimentarius pentru a
identifica la nivel international toti aditivii, mai ales a celor care
sunt aprobati pentru utilizarea in industria alimentara. Daca in Europa
prefixul codificarii este E, tarile din afara Europei folosesc numai
numarul nu si litera E.

FDA din SUA enumera acesti aditivi in
“Generally recognized as safe” sau GRAS.

Categorii de aditivi

Vom prezenta in continuare o clasificare
a aditivilor alimentari, lasandu-va pe dumneavoastra sa va ganditi care
sunt nocivi si care nu, pentru a lua o decizie constienta atunci cand
va cumparati alimentele de fiecare zi.

Aditivii alimentari sunt divizati in
cateva grupe, desi exista cateva suprapuneri intre ele.

Acizi alimentari sunt
adaugati ca si conservanti, antioxidanti si pentru aroma – otet, acid
citric, tartric, malic, fumaric si lactic.

Regulatori de aciditate
sunt utilizati pentru a schimba sau a controla aciditatea si
alcalinitatea alimentelor.

Agenti de afanare
previn proprietatea unor substante de a se lipi (lipiciozitatea).

Agenti antispumanti
reduc sau previn spumarea in alimente.

Antioxidanti cum ar fi
vitamina C, actioneaza ca un conservant prin inhibarea efectelor
oxigenului in alimente si poate fi benefic pentru sanatate.

Agenti suport, cum ar
fi amidonul, fara sa afecteze valoarea nutritionala.

Coloranti alimentari
sunt adaugati sa inlocuiasca pierderea culorii in timpul prepararii sau
sa faca alimentele mai atractive.

Agenti de retinere a culorii
sunt utilizati pentru a pastra culoarea existenta.

Emulgatorii permit apa
si uleiurile sa formeze emulsii, ca in maioneza, inghetata si lapte
omogenizat.

Aromatizanti sunt
aditivi care dau alimentului gust sau miros si pot fi derivati din
ingrediente naturale sau ceate artificial.

Potentiatori de aroma
imbunatatesc aroma existenta in alimente; acestia pot fi extrasi din
surse naturale (prin distilare, extractie, macerare printre alte metode)
sau creati artificiali.

Agenti de tratare ai fainii
sunt adaugati pentru a imbunatati culoarea sau calitatea tehnologica.

Umectantii previn
alimentele de uscare.

Conservantii previn sau
inhiba alterarea alimentlor din cauza fungilor, bacteriilor si altor
microorganisme

Stabilizatorii, agenti de
gelificare, agenti de ingrosare
care fac emulsiile stabile
(pectina, amidonuri etc.)

Indulcitorii, altii
decat zaharul, sunt adaugati in alimente pentru gust, in alimentele cu
calorii scazute, in alimentele pentru diabetici sau pentru prevenirea
cariilor dentare.

Agenti de ingrosare se
adauga pentru cresterea vascozitatii fara sa modifice substantial alte
proprietati.

In listele internationale (ca si
in cea nationala),
aditivii sunt clasificati in 25 de
categorii
si numerotati specific:

1. coloranti E100-E182

2. conservanti E200-E297

3. antioxidanti E300-E390

4. emulgatori E400-E496/E1000-E1001

5. saruri de topire E400-E496

6. agenti de ingrosare E400-E496

7. agenti de gelifiere E400-E496

8. stabilizatori E400-E496

9. agenti de gust E600-E640

10. acidifianti E300-E390

11. corectori de aciditate si pH
E300-E390

12. agenti antiaglomeranti E500-E580

13. amidon modificat E1400-E1450

14. edulcoranti (indulcitori) E900-E999

15. substante de afanare E400-E496

16. antispumanti E500-E580

17. agenti de suprafata si albire
E900-E999/E1500-1520

18. agenti de tratare a fainii
E500-E580/E900-E999

19. agenti de intarire-afermisanti
E500-E580

20. umectanti
E1200-E1202/E1400-E1450/E1500-E1520

21. sechestranti E400-E496

22. enzime E1100-E1105

23. agenti de umplutura

24. gaze propulsoare E900-E999

25. alte categorii

Se observa, fara indoiala, numarul
crescand de substante chimice, artificiale care patrund in alimentatia
noastra de zi cu zi si le inlocuiesc pe cele “vii”, invocand protectia
microbiologica de durata, calitatea vizuala, olfactiva si de gust a
alimentelor. Unii ar putea spune ca acesta este un mic pret pe care
trebuie sa il platim pentru evolutia tehnica si a “civilizatiei” pe care
a atins-o umanitatea. Tine doar de noi daca vrem sau nu sa ne aliniem
in totalitate acestor credinte.

In incheiere, dorim sa aducem o
nota de optimism
acestui articol.

Reamintim faptul ca oamenii sunt extrem
de diferiti unii fata de altii, prin bagajul genetic foarte variat,
prin comportament, traditii si obiceiuri, atitudini fata de ei insisi si
fata de mediul inconjurator, reactii reflexe sau dobandite. Sunt
persoane foarte sensibile fata de orice substanta ingerata si persoane
care consuma intreaga viata alimente in exces si de calitate indoielnica
dar nu se resimt in nici un fel. Prin urmare, tine numai de forumul
nostru interior daca vom observa din ce categorie facem parte,
vom analiza sau nu alimentele pe care le consumam, ne vom ingrozi sau nu
de ideea existentei unor oameni manipulativi care ne controleaza din
umbra.

Reamintim deasemeni de relativitatea
lumii in care traim, de faptul ca fiecare persoana e responsabila de
viata sa si de modul in care si-o creaza, fiind singura care percepe
realitatea in modul respectiv.
avatar
Admin
Admi
Admi

Mesaje : 898
Data de inscriere : 23/05/2010

http://palavre.expressforum.org

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum